Agressiva Bike Blog -

Kruche rogaliki z powidłami

Artykuł pojawił się 24.03.2014, autorem jest Agressiva i wpadł do kategorii Na talerzu

Tym razem przepis na kruche rogaliki z powidłami. Jest to modyfikacja przepisu jaki znalazłam na blogu Ciasteczkolandia. Sposób przygotowania jest prosty i szybki. Polecam wypróbować.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła do wypieków, zimnego
  • 120 g cukru
  • 2 jajka (+ 1 do posmarowania rogalików)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek śmietany 18% (lub jogurtu greckiego)
  • powidła (ja użyłam domowych powideł czekoladowo-śliwkowych)

Taka ilość składników wystarczyła mi na 28 rogalików.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy wsypać do misy i wyrobić ciasto. W międzyczasie trzeba rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Po dokładnym połączeniu składników należy podzielić ciasto na 4 kule i rozwałkować każdą na okrągły kształt o grubości 0.5 cm. Rozwałkowane ciasto trzeba podzielić na 8 trójkątów.
Na szerszym brzegu trójkąta należy wyłożyć małą łyżeczkę powideł i zwinąć w kierunku wąskiego końca.
Przed pieczeniem można wysmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem oraz posypać cukrem.
Następnie wrzucamy rogaliki do piekarnika na ok 30-35 minut w temperaturze 180 st.C.

Smacznego!