Zielono mi czyli makaron z sosem szpinakowym

Tym razem jeden z moich ulubionych przepisów na sos do makaronu. Jest to edycja lżejsza z racji mojej diety. Kiedyś do takiego sosu dodawałam także ser pleśniowy, gęstą śmietanę zamiast jogurtu. Widziałam również edycję z małą kostką sera topionego śmietankowego – taką kombinację chętnie kiedyś spróbuję.

 

Składniki (na ok. 5 porcji):

  • filet z kurczaka – 500 g
  • szpinak mrożony – 300 g
  • jogurt naturalny – 400 g
  • cebula – 1 szt
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka pokroić w paski i podsmażyć na patelni.
Cebulę pokroić w kostkę i wraz z czosnkiem dodać do kurczaka.
W tym samym czasie szpinak w osobnym rondelku podgrzać aż kostka zamieni się w jednolitą masę.
Do kurczaka dodać jogurt oraz szpinak i przyprawy, bardzo dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut.

Podawać z dowolnym makaronem.
Polecam pełnoziarniste penne lub spaghetti.

Smacznego!

 

Źródło zdjęcia: www.whiskandcleaver.com

  • Ja czasami gdy nie mam czasu i ochoty na żadną finezję, gotuję makaron, odcedzam, wrzucam z powrotem do garnka i wrzucam trochę Pesto. Mieszam i gotowe 🙂
    Kiedyś krzywo patrzyłem na pesto, ale okazało się, że to świetna sprawa na kanapkę i właśnie do makaronu 🙂

    • agressiva

      Pesto to świetna sprawa, można przygotować więcej i trzymać w lodówce przez kilka dłuższych dni lub zabrać na wyjazd w słoiczku (oliwa dobrze konserwuje i chroni przed popsuciem).
      Bardzo lubię z bazylii, ale także z rukoli. Niedawno widziałam przepis gdzie orzechy zastąpiono słonecznikiem.
      Kilka dni temu robiłam czerwone pesto z pomidorów suszonych (można też dodać zwykłych) – rewelacja.