Agressiva Bike Blog -

Pizza pełnoziarnista z zieloną papryką i mozzarellą

Artykuł pojawił się 02.01.2014, autorem jest Agressiva i wpadł do kategorii Na talerzu

Z okazji Sylwestrowej domówki przygotowaliśmy pizzę na pełnoziarnistym cieście z papryką, mozzarellą i szynką parmeńską.
Oto bardzo prosty przepis na jej przygotowanie:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki razowej chlebowej (może być pszenna lub żytnia, dowolnie)
  • 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
  • 40g drożdży świeżych
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: oregano, zioła prowansalskie

Dodatki na pizzę:

  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej (w wersji vege można szynkę zastąpić jakimś warzywem, np. brokułem lub rukolą)
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała cebula
  • starty ser żółty
  • sos pomidorowy (np. przecier pomidorowy z dodatkiem bazylii i oregano)
  • sos czosnkowy (np. jogurt typu greckiego, 3 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku i oregano)

Przygotowanie:
Składniki na ciasto wymieszać ze sobą w misce do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Jeżeli ciasto bardzo będzie kleić się do dłoni – można dodać więcej mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny na wyrośnięcie.
W tym czasie pokroić paprykę i cebulę – lekko podsmażyć na patelni.
Jak ciasto większy swoją objętość, wyłożyć je na wysmarowaną masłem formę lub kamień do pieczenia pizzy. Na ciasto wyłożyć wszystkie składniki, w pierwszej kolejności sos pomidorowy.

Piec w temperaturze ok. 200 stopni przez 30 minut.

Smacznego!

Zdjęcie pochodzi z cookingmatters.org

  • Wygląda smakowicie .

    • agressiva

      Polecam, jest to chyba najlepsza mieszanka mąk na pizzę. Niepowtarzalna.

Threesome
Creampie
Blowjob
Orgy
Threesome
Orgy
Anal
Anal
Anal